top of page

Cinas Hukuk Bürosu

  • Instagram
  • Twitter
  • Facebook

YABANCILARA TAŞINMAZ SATIŞLARINDA EKSPERTİZ RAPORU ZORUNLUĞUNUN KALDIRILMASI

  • Yazarın fotoğrafı: Av. Selimhan Cinas
    Av. Selimhan Cinas
  • 11 Tem 2024
  • 2 dakikada okunur

Selimhan  Cinas=real estate lawyer, gayrımenkul avukatı

01.02.2019 ile 13.06.2024 arası uygulama


11 Şubat 2019 tarihli ve 2019/1(1795) sayılı Tapu Kadastro Müdürlüğü genelgesiyle yabancılara yönelik tüm taşınmaz satış işlemlerinde Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilen kuruluşlar ve uzmanlar tarafından değerleme raporu hazırlanması zorunluluğu getirilmiştir. Bu uygulama, taşınmazın gerçek piyasa değeri üzerinden işlem görmesini sağlamak ve olası dolandırıcılık veya değerleme hatalarını önlemek amacıyla getirilmiştir. Ekspertiz raporu, taşınmazın piyasa değerini belirlemek için SPK lisanslı uzmanlar tarafından hazırlanır ve 3 ay geçerlidir​. 3 aylık süre içerisinde aynı değerleme raporu yapılacak olan tüm alım-satımlarda kullanılabilmektedir.


Ekspertiz raporu zorunluluğunun getirilmesinin birkaç önemli nedeni bulunmaktadır. Bunlardan biri, tapu harçları ve emlak vergilerinin doğru miktarlarda ödenmesini sağlamak ve böylece vergi kayıplarının önüne geçmektir.


13.06.2024 sonrası uygulama


Uzun yıllardır devam eden bu uygulamalardan sonra tapu kadastro Genel Müdürlüğü bir uygulama değişikliğine gitmiş bulunmaktadır. 13.06.2024 tarihli ve 2024/4 sayılı genelge ile Yabancılara yönelik taşınmaz satışlarında değerleme raporu alınması zorunluluğu kaldırılmıştır. Buna göre 13.06.2024’ten sonra yabancıların taşınmaz edinimleri sırasında ekspertiz raporu almaları zorunlu değildir.


13.06.2024 tarihli ve 2024/4 sayılı genelge kapsamında taşınmaz değerleme raporu alınmasının tek istisnası ise: Türk vatandaşlığı kazanmak amacıyla yapılan devir ve beyan işlemleridir. Buna göre bir yabancı, Türk vatandaşlığını edinmek amacıyla 400.000 USD veya bundan daha yüksek bir bedelle taşınmaz satın alması halinde ekspertiz raporu alınması zorunludur. Dolayısıyla Türk vatandaşlığını edinmek amacıyla yapılan taşınmaz satışlarında ekspertiz raporu alınmaması halinde vatandaşlık elde etmek mümkün olmayacaktır.


SONUÇ


Yıllardır ekspertiz raporu, döviz alım belgesi gibi uygulamalarla taşınmaz satışının zorlaştırılması ve bürokratik süreçlerin artırılması hem alıcılar hem de satıcılar bakımından büyük zorluklara sebep olmaktadır. Değerleme raporunun sermaye piyasası kurulu tarafından 7 ve hatta zaman zaman 10 iş gününe kadar varan onay süreçleri, işlemlerin hızlı seyretmesini engellemekteydi. Yabancılara yönelik konut satışında ekspertiz zorunluluğunun kaldırılması bu yönüyle olumlu ve önemli bir gelişmedir.




Genelgeyi incelemek için:


תגובות


bottom of page